IMG 0183

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT | ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ & ΑΠΕΙΛΕΣ - 5Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

 Το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ανοίγει το δημόσιο διάλογο για το Brexit

 

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Τετάρτη 5 Απριλίου, στο Μέγαρο Μποδοσάκη της Eurobank, ημερίδα για τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Μ. Βρετανίας και Ε.Ε για το BREXIT, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους.

Η ημερίδα, η οποία φιλοξενήθηκε από τη ΕUROBANK, διοργανώθηκε με τη υποστήριξη της INTEREL, εξειδικευμένης, πολυεθνικής εταιρείας public affairs και με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Συλλόγου Αποφοίτων Ελλήνων Φοιτητών του London School of Economics. Αποτελεί την πρώτη εκδήλωση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης για τη  μελέτη, τη συζήτηση και την προώθηση προτάσεων γύρω από το Brexit που συντονίζει το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.

Τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκαν οι «οικοδεσπότες» της εκδήλωσης, Ευγενία Χανδρή, Βρετανίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης.    

Ο κ. Καραμούζης εξέφρασε την ελπίδα Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε φιλικό κλίμα, χωρίς αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις, συμφωνία που θα στηρίζεται στη συνεργασία και στις κοινές αξίες, θα διαφυλάσσει την ελεύθερη αγορά επί ίσοις όροις και τα συμφέροντα των πολιτών  και θα συνεχίζει τους στενούς δεσμούς σε όλους τομείς. 

Το πολιτικό σκέλος της συζήτησης άνοιξε η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου  στην Ελλάδα, Κυρία Kate Smith η οποία δήλωσε:«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μια βαθειά και ιδιαίτερη εταιρική σχέση που θα καλύπτει και την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία προς το συμφέρον της Βρετανίας αλλά και όλων των ευρωπαίων εταίρων της.  Η Βρετανία αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ ο κορυφαίος παγκοσμίως κλάδος της Ελληνικής ναυτιλίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αποδέκτες των χρηματοπιστωτικών και άλλων εξειδικευμένων υπηρεσίες του Σίτυ του Λονδίνου – συνεπώς, έχει νόημα για την Ελλάδα και τη Βρετανία να υπάρξει μια τολμηρή και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.  Επίσης, θέλουμε να υπάρξει βεβαιότητα σε ό,τι αφορά το καθεστώς των Ελλήνων που επενδύουν στο ΗΒ αλλά και για το καθεστώς των Ελλήνων που εργάζονται στην Βρετανία ώστε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις περαιτέρω τους οικονομικούς μας δεσμούς.  Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε τη στήριξη της Ελλάδας και των Ελλήνων ώστε να υπάρξει σύντομα μια αμοιβαία συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών.».

Αμέσως μετά ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης και ακολούθησε τοποθέτηση από τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Β’ Αθηνών, Κωστή Χατζηδάκη.

Το πολιτικό σκέλος της συζήτησε έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Πρέσβης κ. Αλκιβιάδης – Λούης Αμπάτης, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ακολούθως, οι George McGregor , Διευθύνων - Εταίρος InterelUK, και Kieran O ' Keeffe , αναπληρωτής Διευθύνων - Εταίρος InterelEU, μετέφεραν αναλυτικά τις κρυφές πτυχές και το παρασκήνιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, από την οπτική τόσο του Λονδίνου όσο και των Βρυξελλών. Ανέπτυξαν δε, τα σχετικά σενάρια σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναφέρθηκε στις μακροοικονομικές επιπτώσεις και τις συνέπειες στην αγορά του Brexit,  για την παγκόσμια οικονομία, το ευρώ και την περιοχή μας.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με διαλογική συζήτηση κατά τα πρότυπα του Νταβός, την οποία συντόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος και συμμετείχαν οι:

  • Καθ.  Σπύρος Φλογαΐτης , Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου
  • Κωνσταντίνος Μπίτσιος , Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ
  • Καθ.  Νίκος Βέττας , Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Διευθυντής του ΙΟΒΕ
  • Σωτήρης Λεοντάρης , Διευθυντής του Εμπορικού Τμήματος της Βρετανικής Πρεσβείας.
  • Χριστίνα Σακελλαρίδη , Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων
  • Γιάννης Χατζηθεοδοσίου , Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
  • Γεωργία Σταματέλου , Εταίρος Φορολογικών Θεμάτων, KPMG
  • Μαρία Τσακάλη , Διευθύντρια Σπουδών, Βρετανικό Συμβούλιο
  • Νίκος Σοφιανός , Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αποφοίτων LSE
  • George McGregor, Διευθύνων Εταίρος, Interel UK

O Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας με περισσότερα από 200.000 μέλη κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε για τις επιπτώσεις του Brexit: "Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε, καθώς θεωρώ ότι οι συνέπειες του Brexit θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και βέβαια και την ελληνική. Ίσως όμως είναι και η απαρχή για την αλλαγή μίγματος στην πολιτική που ασκείται εντός της ΕΕ, η οποία έχει οδηγήσει σε εκδήλωση ακραίων φωνών και σε τάσεις απόσχισης ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες" 

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η PWC, η KPMG, η Watson, Farley & Williams, η δικηγορική εταιρεία Οικονομόπουλος και Συνεργάτες και χορηγός επικοινωνίας η HuffingtonPostGreece.

Μετά το πέρας της ημερίδας , ο Έλληνας Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι απλά ένα μέλος της Ε.Ε. που αποφάσισε να αποχωρήσει από μία οικονομική ένωση. Είναι ιστορικός θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και ειρήνης. Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της αποχώρησης θα διεξαχθούν μεν από πολιτικούς και γραφειοκράτες, αφορούν όμως εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, φοιτητές, εργαζομένους και επιχειρήσεις. Το κατα πόσο θα αναδειχθούν οι ευκαιρίες και θα αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι δεν πρέπει να εξαρτηθεί μόνο από την πολιτική ωριμότητα και την ιστορική μνήμη της Ευρωπαίκής Επιτροπής, της Βρετανικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανάγκες, η καθημερινότητα, η ευημερία και το μέλλον όλων των λαών της Ευρώπης. Με ορίζοντα όχι κατά τόπους εθνικές εκλογές, αλλά τουλάχιστον το 2050, ως κοινό μέλλον όλων.»

 

opemed bhcc

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής Ημερίδα για τη Διαμεσολάβηση

21.3.2017

Την ημέρα της Διαμεσολάβησης επέλεξαν να τιμήσουν ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) και τα μεγαλύτερα Διμερή Επιμελητήρια, συγκεκριμένα δε τα:

-       Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

-       Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

-       Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο

-       Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

-       Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθηνών

-       Ελληνο-Ολλανδικός Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύνδεσμος

-       Ελληνοκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Οι παραπάνω φορείς διοργάνωσαν Διεθνή ημερίδα για το θεσμό της Διαμεσολάβησης, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στόχος της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των παρευρισκόμενων για τον τρόπο με τον οποίο ο θεσμός της διαμεσολάβησης εφαρμόζεται, για τα οφέλη που έχουν προκύψει από την αξιοποίηση του θεσμού στις συγκεκριμένες χώρες καθώς και για τις πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στον εξωδικαστικό τρόπο αντιμετώπισης προσωπικών και εταιρικών διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Η.Π.Α. και στον Καναδά, από καταξιωμένους Διαμεσολαβητές των χωρών αυτών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης, στην πρόοδο που έχει παρουσιάσει ο θεσμός της Διαμεσολάβησης στη χώρα μας, στο τι πρέπει να γίνει προκειμένου η Διαμεσολάβηση να αποτελέσει μια  αξιόπιστη  και  γενικά  αποδεκτή  εναλλακτική  πρόταση  στην επίλυση των διαφορών μας και  ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να  εξελιχθεί περαιτέρω.

Την ημερίδα χαιρέτισαν οι κ.κ.:

-       Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας / πρώην Πρωθυπουργός/Πρόεδρος Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.

-       Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου /εκπρόσωπος όλων των Επιμελητηρίων-συνδιοργανωτών

-       Λάμπρος Κοτσίρης, Πρόεδρος Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών ΥΔΔΑΔ

-       Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πρόεδρος Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου - Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής και συμμετείχαν οι :

-       Γιώργος Κουνούπης, Δικηγόρος - Διαμεσολαβητής: «Ομοσπονδιακά προγράμματα Διαμεσολάβησης στις ΗΠΑ – σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα»

-       Ranse Howell, Σύμβουλος Επίλυσης Διαφορών: «Οικογενειακή Διαμεσολάβηση»

-       Christiane Feral-Schuhl, Ιδρυτικό μέλος του δικ. γραφείου FERAL-SCHUHL/ SAINTE MARIE Law office – Διεθνής Διαμεσολαβήτρια, πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού: «Διαμεσολάβηση σε θέματα με Δημόσια Διοίκηση»

-       Leonardo D’ Urso, Συν-ιδρυτής και Μοναδικός Διαχειριστής της ADR Center: «Πώς μπορεί να επιτευχθεί μία ισορροπία μεταξύ της Διαμεσολάβησης και της Δικαστικής Διαδικασίας: το Ιταλικό μοντέλο ως καλή πρακτική»

-       Thomas Lapp, Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής, Πρόεδρος του Γερμανικού Φόρουμ για τη Διαμεσολάβηση: «Διαμεσολάβηση στη Βιομηχανία»

-       Arjen van Iwaarden, Ανώτερος Διευθυντής Achmea Global Neth special affairs: «Από το πεδίο μάχης στην αρμονία»

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. επισήμανε ότι «Η Διαμεσολάβηση δεν είναι μονάχα ένας  θεσμός, είναι μια νέα αντίληψη, η οποία μας εξοπλίζει με πρόσθετα εφόδια και δεξιότητες. Παράγει και δίνει αξία. Είναι συμφέρουσα και αποτελεσματική.  Μας κάνει καλύτερους νομικούς, επαγγελματίες και ανθρώπους. Είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει να θέσουμε τα θεμέλια για την εδραίωση, στη συνείδηση της κοινής γνώμης και των παραγωγικών φορέων, της σημασίας του θεσμού της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών».

Εκ μέρους των Διμερών Επιμελητηρίων, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, επεσήμανε ότι: «Ένα από τα σημαντικά εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία ενός εύρυθμου και δίκαιου ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχει να κάνει με τους ρυθμούς επίλυσης διαφορών και την σημαντική καθυστέρηση που επικρατεί στην εκδίκαση των διαφόρων υποθέσεων. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός και οφείλουμε όλοι, επιχειρηματικοί και νομικοί φορείς, διμερή Επιμελητήρια και πολιτεία να τον στηρίξουμε και ενισχύσουμε έτσι ώστε να συμβάλει καταλυτικά στην δημιουργία ενός ευνομούμενου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας.»

Ο κ. Λάμπρος Κοτσίρης, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπίστευσης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «O θεσμός της διαμεσολάβησης, φαινόμενο εξελικτικής διαδικασίας, μας έχει εισαγάγει σε ένα κόσμο ξεχωριστό, στο χώρο σύγκρουσης των ανθρώπων όπου ακούγονται τα λόγια ενός μεγάλου Aμερικανού δικαστή όταν απευθύνθηκε σε δικαστές και δικηγόρους. Ξέρετε τί θέλει ο ιδιώτης ή η επιχείρηση όταν συντρέξει σύγκρουση που θα οδηγούσε ή οδήγησε σε δικαστήρια για λύση; Να λύσει τη διαφορά του σε λίγο χρόνο, με μικρή δαπάνη και το κυριότερο με λιγότερο πόνο. Αυτό, είπε, είναι για μένα δικαιοσύνη. Συνεπώς, δεν αρκεί να διδάξουμε διαμεσολάβηση, ούτε απλώς να την στηρίξουμε θεωρητικά ως θεσμό αλλά να συμμετάσχουν όλοι Πολιτεία, δικαστές, δικηγόροι και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ενεργά στην διάδοση και εμπέδωση του θεσμού».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων και:

-        Ο  κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Πρόεδρος ΣτΕ ε.τ.

-        Ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ.

-        Ο κ. Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Πρόεδρος Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.

-        Ο κ. Φώτιος Καϋμενάκης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Αρεοπαγίτης ε.τ.

καθώς και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΟΠΕΜΕΔ,

-        Ο κ. Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

-        Ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,

-        Ο κ. Νικόλαος Βερνίκος, Πρόεδρος ICCHellas.

καθώς και πλήθος κόσμου που ξεπέρασε τα 300 άτομα.

Η εκδήλωση δεν ολοκληρώθηκε εξ αιτίας τηλεφωνήματος για δήθεν τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στον χώρο. 

tourism conf 2017GRsm

Δελτίο Τύπου 2ου Συνέδριου Τουρισμού

 Ο Τουρισμός αποτελεί την μεγάλη ελπίδα μας για το μέλλον
2ο Συνέδριο Τουρισμού

Θεσσαλονίκη, 28.03.17 – Τα πέντε διμερή Επιμελητήρια, το Ελληνο-Αμερικανικό, Ελληνο-Βρετανικό, Ελληνο-Γαλλικό, Ελληνο-Γερμανικό και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το 2ο Συνέδριο Τουρισμού, με θέμα: “Τουρισμός Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας”.


Το 2ο Συνέδριο Τουρισμού το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο κατέστησε σαφές ότι η χώρα οφείλει να προσαρμόσει το τουριστικό της προϊόν ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός έντονα διαφοροποιημένου κοινού με σταθερή παράμετρο την υψηλή προστιθέμενη αξία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου κατέθεσαν την άποψη τους αξιόλογοι ομιλητές με στόχο να συνδράμουν με τις προτάσεις τους στη διεύρυνση και εμβάθυνση του τουριστικού προϊόντος μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανάδειξης βέλτιστων πρακτικών, όπως επίσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος ώστε να αναδειχθούν οι τομείς εκείνοι που έχουν τις μέγιστες δυνατότητες να δημιουργήσουν άμεσα συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, υπέρβασης της οικονομικής κρίσης και αποκατάστασης της απασχόλησης.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του δήλωσε: “Ο Τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως και αποτελεί την μεγάλη ελπίδα μας για το μέλλον. Οι πολύ καλές επιδόσεις του 2016 δικαιολογούν την αισιοδοξία για ακόμη πιο καλά αποτελέσματα και προδιαγράφουν ένα ακόμη πιο υποσχόμενο 2017 με ρεκόρ αφίξεων που αναμένεται να πλησιάσει τα 30 εκατομμύρια τουριστών και να συνοδευτεί από σημαντική αύξηση των εσόδων. Η τουριστική βιομηχανία” όπως ανέφερε “έχει και μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα αν καταφέρουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το σύνολο της τουριστικής εμπειρίας”. Παράλληλα, η υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης όπως και η διαχείριση της επέκτασης του τουριστικού αντικειμένου σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο απαιτούν αλλαγή προσανατολισμού και νοοτροπίας όπως επίσης και τις κατάλληλες δομές και δεξιότητες. Απαιτούν επίσης κατανόηση των τάσεων της διεθνούς αγοράς και το πώς αυτές επηρεάζουν το ελληνικό προϊόν, με εντονότερη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, την κρουαζιέρα, την υγεία και ευεξία πέραν του κλασικού Ήλιος και θάλασσα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα του συνεδρίου, τόνισε ότι ο Τουρισμός είναι εκείνος που φέρνει την ανάπτυξη στην αγορά και τα έσοδα του αποτελούν το νέο χρήμα που μπαίνει απευθείας τόσο στην εθνική όσο και στην πραγματική μας οικονομία. Με αυτά τα έσοδα πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και παράγεται νέο εισόδημα. “Το τουριστικό προϊόν είναι αναμφίβολα ένα δυναμικό προϊόν που συνεχώς αλλάζει, εξελίσσεται και εξειδικεύεται. Χρειάζεται μία επιθετική πολιτική που να ενσωματώνει γρήγορα τις νέες τάσεις και να απαντά άμεσα στις νέες προκλήσεις όπως η διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος (ανάπτυξη & ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού) το άνοιγμα σε νέες αγορές στόχους (Τουρκία/ Ρωσία/ Ισραήλ), η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων προβολής και μάρκετινγκ όπως επίσης ανάπτυξη συνεργειών και κοινών δράσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα που διαθέτουν άριστη τεχνογνωσία”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: “Δεν πρόκειται η χώρα μας να πετύχει τους στόχους της στον τουρισμό αν δεν λύσουμε κάποια βασικά θέματα όπως η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ασφάλεια και φυσικά να λείψουν εικόνες αντίστοιχες με αυτές της Ιδωμένης. Αν η Κυβέρνηση αντιληφθεί τα τρία αυτά ζητήματα και προσεχτούν ιδιαίτερα τότε πραγματικά και με δεδομένο ότι οι ανταγωνιστικές αγορές προς εμάς είναι κλειστές, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα όριο στην αύξηση του τουριστικού της ρεύματος. Η Ελλάδα θα μπορεί να ζει αποκλειστικά και μόνο από τον τουρισμό”.


Ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Γιώργος Τζιάλλας κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας αναφέρθηκε στο στόχο του Υπουργείο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στη συμβολή του τουρισμού στην οικονομία, την απασχόληση και στο ΑΕΠ της χώρας μας όπως επίσης και την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού κλιμακίου, πάνω του μέσου όρου. “Τα τελευταία δύο χρόνια” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “ο στόχος είναι η Ελλάδα να μπορέσει να αποτελέσει έναν από τους δέκα παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς”. Αναφέρθηκε επίσης στις μορφές Τουρισμού Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας όπως η κρουαζιέρα ( φέτος το υπουργείο ήρθε σε επαφή με Προέδρους και Διευθύνων Συμβούλους μεγάλων εταιριών προκειμένου να επενδύσουν στην χώρα), ο ιαματικός τουρισμός (το υπουργείο αναγνώρισε περισσότερες από 100 πηγές προκειμένου να ενταχθούν στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να μπορέσουν να πάρουν κάποιες επιδοτήσεις ώστε να αναπτύξουν τις παροχές τους), ο ιατρικός τουρισμός (συνεργασία ΕΟΠΥΥ, Elitour και ιδιωτικών φορέων, προκειμένου να θεσμοθετηθούν κάποιες προδιαγραφές/προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί και αυτή η μορφή τουρισμού). Δήλωσε επίσης ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο, θα εφαρμόσει τον Ιούνιο σε πιλοτικό στάδιο, την λειτουργία του συστήματος των δορυφορικών λογαριασμών τουρισμού, ένα εργαλείο πρόβλεψης, σχεδιασμού και στρατηγικής τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επικεντρώθηκε στα νέα προγράμματα ενισχύσεως της τουριστικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ύψους μεγαλύτερου των 300 εκ. ευρώ τα οποία θα περιλαμβάνουν προγράμματα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων για όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου, όπως επίσης και προγράμματα ύψους 25 με 30 εκ. ευρώ για τους δήμους οι οποίοι περιλαμβάνουν ιαματικές πηγές και θέλουν να αναπτύξουν και εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους, δήμους οι οποίοι έχουν ανεκμετάλλευτα δημόσια ακίνητα και θέλουν να αξιοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς όπως επίσης και την ανάπτυξη μικρών υποδομών οικοτουριστικού χαρακτήρα σε παραρεμάτιες, παραλίμνιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο Γ.Γ., Elitour - Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού, κ. Πάρις Κοκορότσικος τόνισε ότι ο ιατρικός τουρισμός στην Ευρώπη αποτελεί το 25% της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού, με 2.600.000 επισκέπτες το χρόνο με την Τουρκία και Κροατία να αποτελούν τους δύο νέους αναπτυσσόμενους προορισμούς για επισκέπτες ιατρικού τουρισμού στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων όταν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά υγείας. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκανε μία ειδική αναφορά στην Τουρκία, η οποία έχει ένα ανεπτυγμένο δίκτυο με 43 πιστοποιημένα νοσοκομεία και 657.000 τουρίστες υγείας ετησίως από 105 χώρες αποτελώντας αντικείμενο μελέτης. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από συντονισμένη δράση του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο έδωσε πρόσβαση στον κλάδο της υγείας στις σημαντικές εκδηλώσεις/συνέδρια/εκθέσεις στο εξωτερικό, με την ενίσχυση του Υπουργείου Οικονομίας και τις ξένες τράπεζες, οι οποίες συνεισέφεραν σε όλη αυτή την προσπάθεια. Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να δρομολογεί πολλά από τα παραπάνω αλλά ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το υψηλό επίπεδο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό προσωπικό, ο υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές, σε σχέση ιδίως με την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Αντίθετα, τα αδύναμα σημεία της χώρας μας αποτελούν η χαλαρή υποστήριξη από το κράτος, ο χαμηλός βαθμός δικτύωσης με διεθνείς brokers και facilitators ιατρικού τουρισμού, η μη οργανωμένη προβολή της χώρας ως προορισμού ιατρικού τουρισμού και το γεγονός ότι δεν έχουν αναπτυχθεί δίκτυα συνεργασιών μεταξύ τουριστικών και μεταφορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων φορέων υγείας και ξενοδοχείων

Ο Άγγελος Βλάχος, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΑΙΠΕΔ και του Οργανισμού Λιμένος της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον πιο ανεκμετάλλευτο προορισμό κρουαζιέρας στην Ευρώπη, παρά τα σημαντικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα (εγγύτητα σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ελκυστική τιμολογιακή πολιτική λιμένος, γαστρονομία, δυνατότητα ψυχαγωγίας), καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως προορισμός. Αναφορικά με το 2017, ο κ. Βλάχος εκτίμησε ότι δεν θα αποτελέσει ευνοϊκή χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας λόγω της αποσταθεροποίησης της ανατολικής μεσογείου και την ανάδειξη νέων κερδοφόρων αγορών.

Η ∆ιευθύντρια Ποιοτικών Περιοχών & Μονοπατιών, Γερμανικός Σύνδεσμος Πεζοπορίας κα. Liane Jordan αναφερόμενη στην Ελλάδα δήλωσε: “Στην Ελλάδα το δυναμικό για πεζοπορικό τουρισμό είναι εξαιρετικά μεγάλο και ευχόμαστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να αναπτύξουν αυτό τον τομέα και να φέρουν πολλούς πεζοπόρους στην Ελλάδα, μιας και η Ελλάδα αποτελεί ένα παράδεισο για τον πεζοπορικό τουρισμό”.

Το Ιδρυτικό Μέλος & Γ.Γ. του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης υπογράμμισε ότι: “O Τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία νούμερα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αλλά επίπλαστα. Επίπλαστα γιατί αποτελούν αποτέλεσμα του ασταθούς περιβάλλοντος δίπλα μας”, θέτοντας το ερώτημα “τι θα συμβεί αύριο αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία?”. Θα γυρίσουμε πίσω, στα πραγματικά νούμερα όπως ανέφερε με αποτέλεσμα την ύφεση. Προκειμένου να το αποφύγουμε, υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία νέων δυναμικών προϊόντων και άνοιγμα σε νέες αγορές όπως ο ιατρικός τουρισμός. “Η Ελλάδα είναι φανερό ότι στον τομέα των σοβαρών ασθενειών αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό. Είναι όμως πολύ έτοιμη σε θέματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση, την τεχνίτη γονιμοποίηση, την ιαματική ιατρική, τα διατροφικά πρότυπα και θέματα που άπτονται οδοντιατρικής και οφθαλμολογικής φύσης”. Για την επίτευξη όλων αυτών θα πρέπει να υπάρξει συσπείρωση και πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα.


Μεγάλοι Χορηγοί
: Google, Hellenic Seaways, KPMG, Τράπεζα Πειραιώς, VISA
Χορηγοί: ACT – American College of Thessaloniki, Άκτωρ Facility Management, Alpha Bank, Διεθνές Αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Ellinair, Embryolab, Eurobank,Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, Miraggio Thermal Spa Resort, The MET Hotel, Noisis, Vimar, White Water West
Υποστηρικτές: ΑΧΑ Ασφαλιστική, ΔΕΘ- Helexpo, Δημάκης, ICAP, Σουρωτή, Ξανθάκης
Αρωγός: ΕΖΑ, Triton
Υπό την αιγίδα: ΣΕΤΕ
Με την υποστήριξη: Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση, HAPCO, Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Ελληνικός Σύνδεσμος Τουρισμού Υγείας, Thessaloniki Convention Bureau και Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Χορηγοί Επικοινωνίας: Οι εφημερίδες Δημοκρατία, Μακεδονία & Τύπος Θεσσαλονίκης όπως επίσης και τα περιοδικά Business Partners, Καινοτομία & Ανάπτυξη και Χρήμα & Τουρισμός
Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας: Euro2day.gr, ka-business.gr, Livemedia.gr, Money-tourism.gr, Omorfa Taxidia, Press724.gr, Seleo.gr, TravelDailyNews.gr, Travellingnews.gr, Typosthes.gr, Voria.gr
Ραδιοφωνικός & Τηλεοπτικός Χορηγός Επικοινωνίας: Focus FM, FM100, TV100

- Τέλος –

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ηλιάς Γεραφέντη
210 6450051 - 697 0808764
eliasg[at]one9six.com

 

GRAND SPONSORS
1  2    3
4  4b 
SPONSORS  
  5   6   7
  8 9  9b 
10 11 12
  13   15 14 
16 17 
SUPPORTERS
17b 18 19
20 21 21b
CONTRIBUTORS
22 22b
UNDER THE AUSPICES 
23
   WITH THE SUPPORT OF
 24 25   26
 27   28   29
   COMMUNICATION SPONSORS
  30   31   32
 33 34  34b 
WEB SPONSORS  
 35 36  36b 
37 37b 38
39    40 41 
  42   43   44
RADIO SPONSORS
45 46 47
FaLang translation system by Faboba