"Εκδηλώσεις ημερολογίου"

BHCC | H ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ-COVID ΕΠΟΧΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ | Δελτίο Τύπου
"Τρίτη" 20 "Απριλίου" 2021, 16:30 - 18:15

   BHCC Logo     

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση για τον ρόλο και τις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, η διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ-COVID ΕΠΟΧΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ».

Με κύριο ομιλητή τον Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι βασικοί πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συζητήθηκε η συνεισφορά των τραπεζών ως κομβικού παράγοντα για την υλοποίηση του Σχεδίου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Kate SmithCMG, Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας και o Σωτήρης Λεοντάρης, Director GreeceDepartment for International Trade της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Άννα Καλλιάνη, τόνισε ότι η έγκαιρη και ορθή υλοποίηση των πυλώνων και δράσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Κυβέρνηση, δύνανται να οδηγήσουν στα επόμενα έτη στην υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού διατηρήσιμου μοντέλου για τη χώρα μας, με άξονες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την εκπαίδευση στις νέες δεξιότητες. Η δε εμπροσθοβαρής έμφαση στην υλοποίηση άμεσων μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σταθερού ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, θα καταστήσουν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική και ανταγωνιστική όσον αφορά τη μεγιστοποίηση της προσέλκυσης ιδιωτικών διεθνών κεφαλαίων.

Και συνέχισε σημειώνοντας ότι, κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας προς την βέλτιστη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν ο εποικοδομητικός ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση των επιλέξιμων έργων, η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων μερών και η λειτουργία ενός αποδοτικού μηχανισμού συντονισμού και παρακολούθησης των κονδυλίων.

Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, επισήμανε: «Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα προσφέρει στην Ελλάδα μία σημαντική ευκαιρία για ανασύσταση και μετασχηματισμό της οικονομίας, μέσα από την ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του εγχώριου παραγωγικού προτύπου, τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και του κράτους».

Κατά την αναλυτική παρουσίαση που πραγματοποίησαν στελέχη της χορηγού εταιρείας Grant Thornton, σχετικά με τις νέες επενδυτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες που δίνονται μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, ο Παναγιώτης Πρόντζας, PrincipalHead of Strategy and Investments της εταιρείας ανέφερε ότι, η προώθηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενδυναμώσει τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Συγχρόνως, ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και ο εκσυγχρονισμός κύριων κλάδων της οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας, διεύρυνση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Η Στέλλα Αγγελοπούλου, Principal, Head of Technology Intelligence & Performance της Grant Thornton τόνισε ότι η στροφή στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους μακροπρόθεσμα. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει την ψηφιακή μετάβαση ως έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαρτυράει τη σημασία που έχει αποκτήσει πλέον η τεχνολογία για τις επιχειρήσεις και την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.

«Σήμερα στον χώρο της ενέργειας συντελούνται σημαντικές αλλαγές τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με την υιοθέτηση ενός παραγωγικού μοντέλου φιλικού προς το περιβάλλον να μην αποτελεί απλά επιλογή, αλλά ανάγκη. Μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει μία εγχώρια οικονομία η οποία θα εναρμονίζεται πλήρως με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  θα στηρίζει έμπρακτα ένα βιώσιμο μέλλον» σημείωσε η Κατερίνα Σάρδη, PrincipalHead of Energy Sector της Grant Thornton.

Εκ των χορηγών της εκδήλωσης, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank, ανέφερε: «Η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει μια νέα, ιστορική, ευκαιρία κινητοποιώντας συνολικά επενδυτικούς πόρους €57 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συμβολή του τραπεζικού τομέα, σε στενή συνεργασία με το Κράτος, θα είναι κρίσιμη για την κατανομή των πόρων αυτών σε έργα που θα επηρεάσουν σημαντικά την ταχεία μετάβαση σε μία πράσινη και ψηφιοποιημένη οικονομία με ξεκάθαρα οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας. Η Eurobank, με εκταμιεύσεις που ξεπέρασαν τα €3 δισ. το 2020, για το Corporate, έχει αναλάβει τη δέσμευση να στηρίξει τον ανοδικό κύκλο της οικονομίας, χρηματοδοτώντας την υγιή επιχειρηματικότητα και κάθε μεγάλη επενδυτική πρωτοβουλία της χώρας, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ηγετικό ρόλο και τη στρατηγική της ως Τράπεζα της Ανάπτυξης».

Ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε τόσο στις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας όσο και τις εξίσου μεγάλες προκλήσεις λέγοντας «Σήμερα, δεν είναι μια οικονομία με ισχυρή παραγωγική βάση και αποτελεσματικούς θεσμούς. Ασφαλώς, όμως, μπορεί να γίνει και να καλύψει την απόσταση από το κέντρο της Ευρωζώνης. Υπό αυτή την οπτική θα πρέπει κανείς να δει και το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεγάλες ευκαιρίες που φέρνει. Ως όχημα ουσιαστικής αλλαγής, όχι επαναφοράς στην προηγούμενη κανονικότητα. Η σημασία του σχεδιασμού για το Ταμείο δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Σε μια οικονομία με βαθύ επενδυτικό κενό η εισροή πόρων είναι κρίσιμη. Επίσης, η σύνδεση της χρηματοδότησης με δομικές μεταρρυθμίσεις δημιουργεί την ελπίδα πως η επίδραση των πόρων μπορεί να είναι ουσιαστική. Όμως, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος είναι υψηλός στον περαιτέρω σχεδιασμό και, κυρίως, στην εφαρμογή».

Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) δήλωσε: «Η κοινωνική και οικονομική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία πρέπει να εμπεριέχει νέα σχήματα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε απροσδόκητα γεγονότα, σε ένα κλίμα συνεργασίας. Η μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δίνουν την αναγκαία υποστήριξη για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Απαιτείται γι’ αυτό συντονισμένη δράση του δημόσιου τομέα, στοχευμένα επενδυτικά έργα του ιδιωτικού και συμπράξεις μεταξύ τους. Σημαντικό είναι επίσης να συνεχιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός αποδοτικού φορολογικού συστήματος που να κινητοποιεί την προσφορά εργασίας και κεφαλαίου. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, την ενσωμάτωση τεχνολογιών, τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η ανάκαμψη χρειάζεται τη συλλογική προσπάθεια όλων».

Τo Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ευχαριστεί τις εταιρίες που υποστήριξαν την εκδήλωση:

GOLD SPONSOR: GRANT THORNTON

SILVER SPONSOR: EUROBANK

SUPPORTER: ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΕΑΣΕ)

Μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση των στελεχών της Grant Thornton στο σύνδεσμο εδώ.

FaLang translation system by Faboba