PRESS RELEASE: Back-to-Business Dinner | Tuesday, 3 October 2023

 BHCC Logo 2023

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με Επίτιμο Προσκεκλημένο τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το “Back-to-Business Dinner” του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

 

Αθήνα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023. Στις 3 Οκτωβρίου και με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά, η καθιερωμένη επίσημη εκδήλωση “Back-to-Business” του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, τίμησαν με τη συμμετοχή τους ο Matthew Lodge, Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα και ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως Επίτιμος Προσκεκλημένος. Το επίσημο δείπνο πραγματοποιήθηκε παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς και πλήθους Μελών του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της η Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη ισχυρών  ελληνοβρετανικών επιχειρηματικών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς της οικονομίας, τονίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα επισήμανε ότι, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από συγκεκριμένους επενδυτικούς οίκους, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια υλοποίησης σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποτυπώνεται στα οικονομικά μεγέθη της χώρας μας και στην προσέλκυση αυξανόμενων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, με σκοπό όχι μόνο την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου διατηρήσιμου νέου παραγωγικού μοντέλου. Παράλληλα, αυτή η επιτυχία δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες υποχρεώσεις να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, τη δικαιοσύνη, την αγορά εργασίας, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας διεθνώς, σε ένα περιβάλλον που καθιστά επιτακτική και την προετοιμασία και τον μετριασμό των πολυεπίπεδων διεθνών προκλήσεων και κρίσεων, καθώς και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στην ομιλία του ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Matthew Lodge, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης, όσο και απασχόλησης, γεγονός που αντανακλάται στην εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι αναπτυξιακές αυτές προοπτικές δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η ομάδα μου και εγώ συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι δυο χώρες μας θα είναι πάντοτε ένας ελκυστικός προορισμός για εμπόριο και επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο είναι -όπως ήδη γνωρίζετε- πάντα στη διάθεσή σας για να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές».

Ο Βρετανός Πρέσβης προλόγισε από το βήμα τον Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος απευθυνόμενος στο διακεκριμένο κοινό της εκδήλωσης επισήμανε ότι, το 2022 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και ανέφερε: «Οι εισαγωγές μας από το ΗΒ αυξήθηκαν κατά περίπου 30%. Οι εξαγωγές μας προς το ΗΒ αυξήθηκαν κατά περίπου 65%».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός τόνισε ότι, πραγματοποιείται μία ολιστική προσπάθεια, που στόχο έχει να κρατήσει ερμητικά κλειστές τις δύο κερκόπορτες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες οδήγησαν κατά καιρούς σε κρίσεις: τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο. Η προσπάθεια αυτή γίνεται με δημοσιονομική σοβαρότητα από τη μία μεριά και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου από την άλλη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός ανέφερε ότι, το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, δείχνει ότι έχουμε μία υπεραπόδοση του προϋπολογισμού που βασίζεται σε υπεραπόδοση της οικονομίας. Και πιο συγκεκριμένα:

  • Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2,3% το 2023 και το 3% το 2024!
  • Ο πληθωρισμός, από 9,6% το 2022, να διαμορφωθεί σε 4% το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,4% το 2024!
  • Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,3% κατά το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο κατά 12,1% το 2024!
  • Ενώ η ανεργία να μειωθεί σε 10,6% το 2024 από 17,5% το 2019.

Επιπλέον ο Υπουργός τόνισε ότι, κοινός παρονομαστής της προσπάθειας είναι μία πολιτική κοινής λογικής, που ακολουθεί καλές διεθνείς πρακτικές και μετατρέπει την Ελλάδα σε μία χώρα φιλική στις επενδύσεις.

Στο κλείσιμο των ομιλιών ο Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις τόσο σε γεωπολιτικό όσο και ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο – υψηλό πληθωρισμό και τιμές ενέργειας, αύξηση των επιτοκίων και επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής οικονομίας - υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραμείνουμε θετικοί: η επενδυτική δυναμική στην Ελλάδα παρέμεινε ισχυρή, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2022 κατέγραψαν τις ισχυρότερες επιδόσεις τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φτάνοντας τα 7,2 δισ. ευρώ και έχουμε δει σημαντική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, όπως στην ενέργεια, στον τουρισμό, στα ακίνητα, στα logistics, και στα έργα υποδομής.

Το σχετικά υψηλό κόστος χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επενδυτές, αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ένταξη πολλών έργων στο Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Τo Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ευχαριστεί θερμά τις εταιρείες:

PLATINUM SPONSORS: INTRAKAT, LAMDA DEVELOPMENT SA

GOLD SPONSOR: Attica Bank

SILVER SPONSORS: BERNITSAS LAW, Coca-Cola Tria Epsilon, Energean, GSK, GREEN PROPERTIES, KTIMA BAIRAKTARIS, OCTANE MANAGEMENT CONSULTANTS, PAPAIOANNOU A. DIMITRIOS - LAW OFFICE, PETROS PETROPOULOS AEBE | OFFICIAL IMPORTER OF JAGUAR LAND ROVER IN GREECE, RECO EXPORTS, VODAFONE GREECE

BHCC SUPPORTERS: ACCOUNTING SOLUTIONS, AEGEAN AIRLINES, KLC LAW FIRM, PwC GREECE

 

Φωτογραφικό υλικό: εδώ

 

B2B 2023 1

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου - Matthew Lodge, Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα  - Κωστής Χατζηδάκης,Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου

 

B2B 2023 2

Κωστής Χατζηδάκης,Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

B2B 2023 3

Matthew Lodge, Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα

 

B2B 2023 4

Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

 

B2B 2023 5

Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

 

footer for web

 

 

 

FaLang translation system by Faboba